عوارض شیمی درمانی

عوارض شیمی درمانی چیست و چرا این عوارض ایجاد می شوند ؟

داروهایی که درشیمی درمانی استفاده می گردند، معمولاً سلول هایی که با سرعت رشد و تقسیم زیاد هستند را بیشتر و زودتر تحت تأثیر قرار می دهند، و از این جهت بر روی سلول های سرطانی و نیز بر برخی از سلول های طبیعی بدن که رشد بیشتری دارند اثر زیادی  می گذارند. سلول های سالمی که رشد بیشتری دارند از قبیل مو، مغز استخوان، پوشش مخاطی دهان، بینی و دستگاه گوارش بیش از سلول های دیگر قسمت های بدن تحت تأثیر این داروها قرار می گیرند.

در اینجا به بررسی شناخته شده ترین عوارض شیمی درمانی میپردازیم :

  1. ریزش مو : شایعترین عارضه شیمی درمانی در سرطان پستان و دیگر بیماری ها به علت استفاده از برخی داروها ریزش مو می باشد. این عارضه البته درد و صدمه جسمانی ندارد اما به صورت جدی و بسیار زیادی عوارض روحی دارد خصوصا در بانوان که زیبایی خود را در موهای خود میبینند و این عارضه باعث میشود که آنها احساس کنند زیبایی خود را از دست میدهند و باعث استرس و ناراحتی روانی برایشان شود. ریزش مو اصولا بین ۱٫۵ هفته تا ۳ هفته اول پس از شروع شیمی درمانی آغاز میگردد و به تدریج موجب ریختن کل موهای بدن می گردد، از این رو توصیه میگردد قبل از اینکه موها شروع به ریزش کنند فرد بیمار موهای خود را بتراشد این کار کمک روحی بهتری به آن خواهد کرد.

 

هنگامی که موی سر فرد بیمار شروع به ریزش میکند باید آگاه بود که پوست سر بسیار حساس است و باید از صدمات احتمالی مراقبت شود.

باید تا زمانی که موی سر مجدداً رویش میکند اقداماتی جهت محافظت از پوست سر در مقابل نور خورشید با پوشش های مناسب مثل کلاه های نخی انجام گردد. اما نکته ی قابل توجه این است که این موها پس از دوره درمان و یا حتی در اواخر دوره درمان شروع به رشد همانند روز اول، سالم و به ضخامت قبلی رشد خواهند کرد، تا کنون درمانی برای این ریزش مو پیدا نشده است.

 فرد بیمار می‌تواند از موی تراشیده شده خود کلاه گیس درست کند و در این دوران از آن استفاده نماید و یا از کلاه گیس های آماده و موجود در بازار به راحتی استفاده کند اما  درزمانی که تنها  یا در محیط دلخواه می باشد آنرا از سر بردارد زیرا با توجه به مدت زمان طولانی استفاده، پوست سر آسیب نبیند.

 

  1. تهوع و استفراغ : یکی دیگر از عوارض شیمی درمانی تهوع پس از هر دوره استفاده از دارو بسته به نوع دارو و شرایط بیمار ممکن است به صورت خفیف یا شدید بروز پیداکند.

نکاتی که رعایت آن برای کاهش تهوع موثر است به شرح زیر می باشد :

–   هنگام تهوع نفس های عمیق از راه دهان بکشید.

–   پرهیز از مصرف غذاهای چرب و سنگین در روز درمان.

–    استفاده نکردن از دندان مصنوعی در روز شیمی درمانی.

–   آب نبات هایی با اسانس نعناع یا لیمو در دهان خود نگاه دارید.

–   در محلی که هستید و بوی غذا باعث تشدید تهوع و استفراغ شما می شود، غذا درست نکنید.

–   غذا خوردن در اتاقی که تهویه مناسب دارد.

–    وعده های غذاییتان رو زیاد کنید اما در هر وعده به مقدار کم غدا میل کنید.

–    استفاده از غذاهای مقوی و مایعات شیرین.

–   مایعات سرد مانند آب خنک را بصورت جرعه جرعه و یا با استفاده از نی به طور تدریجی بنوشید.

–   پرهیز از نوشیدن قهوه زیرا ممکن است طعم تند آن باعث بیشتر تشنه شدن گردد.

–   پیاده روی قبل از مصرف غذا موجب بهبود حال می شود.

–   معمولاً بهترین زمان برای خوردن غذا پس از استفراغ می باشد.

–   استفاده از قرص های آنتی اسید مانع از احساس سوزش به دنبال استفراغ می شود.

–   در صورت اینکه در این دوران هیچ غذایی را  نمی توانید تحمل کنید، این مسئله را با پزشک خود درمیان بگذارید زیرا ممکن است نیاز به برخی داروهای تقویتی داشته باشید.

 

  1. کاهش سلولهای خونی :

از عوارض جدی و بسیار مهم شیمی درمانی کاهش تعداد انواع سلولهای خونی است که به دلیل از بین رفتن سلولهای تولید کننده خون در مغز استخوان توسط داروی شیمی درمانی است. این عارضه بسیار مرموز و پنهانی ایجاد و بروز پیدا میکند، اما اثرات بسیار جدی بر سلامت بیمار دارد.

  در مغز استخوان سه نوع سلول ساخته می شوند :

  • گلبول های قرمز که بخش اصلی سلول های خونی را تشکیل می دهند.
  • گلبول های سفید که مسئول تأمین ایمنی بدن می باشند.
  • پلاکت ها که بخشی از مسئولیت انعقاد خون را بر عهده دارند.

 

شیمی درمانی بر هر یک از رده های سلولی تاثیرات و عوارض خود را به جای میگذارد، مثلا کم خونی و یا عفونت در خون که علت آن کاهش گلبول های سفید است و یا کاهش پلاکت های خون که  مانع از انعقاد خون می گردد.

 

نکات مهم :

  • بسیار مهم و حائز اهمیت است تا بیمارانی که تحت شیمی درمانی قرار میگیرند، دقت و مواظبت ویژه ای از خود داشته باشد تا مبتلا به سرماخوردگی یا سایر بیماری ها نشوند.
  • بیماری که مبتلا به عفونت میشود دارای علائم هشداردهنده ای ست که باید با آن آشنایی داشته باشد همانند تب و لرز، سرفه و گلودرد شدید، قرمزی، تورم و درد در اطراف زخم، خارش، سوزش و ترشح غیر معمول از نواحی تناسلی می باشند و در صورت مشاهده هر یک از این علایم باید سریعاً به پزشک خود مراجعه کنید.
  • احتیاطات لازم در مقابل بریدگی و صدمات باید همیشه مد نظر باشد.

 

  1. اشکالات قاعدگی : 

یکی دیگر از عوارض شیمی درمانی در خانم ها ایجاد مشکل در قائدگی آنهاست که در سنین قبل از یائسگی و جوان باعث توقف عادت ماهیانه بطور موقت یا دائم گردد، البته قطع دائمی عادت ماهیانه ( یائسگی زودرس ) بندرت ایجاد می شود. نکته دارای اهمیت این است که در دوران قطع عادت ماهیانه باز هم احتمال بارداری وجود دارد و این بارداری در نهایت به احتمال زیاد منجر به تولد جنین با نقص می گردد. پس لازم است که در این دوران احتیاط های لازم را جهت جلوگیری از بارداری انجام دهند.

از سایر عوارض شیمی درمانی میتوان به  گرگرفتگی، خستگی که می تواند ناشی از کم خونی باشد، زخم های دهانی، افزایش وزن و اسهال می باشد که هر یک با احتمال کمتری می توانند ایجاد شوند اشاره کرد البته باید توجه داشت که تمامی این عوارض مقطعی بوده و پس از اتمام درمان، پس از مدتی بهبود می یابند.

چنانچه در زمان تشخیص سرطان پستان بیمار باردار باشد، باید حتما پزشک معالج خود را از این امر آگاه سازد تا الگوهای درمانی را انتخاب کند که کمترین صدمه به جنین برسد. بسیاری از داروهای شیمی درمانی بسته به مرحله رشد جنین می توانند عارضه ای برای جنین ایجاد کنند.

انواع سونوگرافی

سونوگرافی یک نوع روش برای تشخیص بیماری در علم پزشکی است، در واقع میتوان گفت ابزاری با امواج صوتی برای گرفتن تصویر از برخی قسمت های داخلی بدن. انواع سونوگرافی از قبیل : معده، کبد، ماهیچه ها، قلب و غیره می باشد و همچنین سونوگرافی کاربردهای درمانی نیز دارد مثلا به جراحان برای نمونه برداری کمک می کند، این دستگاه با امواج صوتی با فرکانس بالا است و بر اساس امواج فراصوت برای بررسی بافت های زیر جلدی پایه ریزی شده است و سونوگرافی اغلب برای بررسی اعضای توپر و توخالی دارای مایع به کار می رود.

 

انواع سونوگرافی به شرح زیر می باشد :

  • سونوگرافی بیرون
  • سونوگرافی داخلی
  • سونوگرافی شکم و دستگاه گوارش
  • سونوگرافی دوران بارداری
  • سونوگرافی اندوسکوپیک
  • سونوگرافی دستگاه ادراری
  • سونوگرافی قلب و عروق
  • سونوگرافی بیضه ها
  • سونوگرافی غده تیروئید
  • سونوگرافی سینه
  • سونوگرافی چشم
  • سونوگرافی ارتوپدی
  • سونوگرافی در بیماری های زنان
  • سونوگرافی داپلر عروق

در اینجا ما به شرح انواع سونوگرافی میپردازیم :

سونوگرافی بیرونی چیست :

این نوع سونوگرافی بیشتر برای بررسی و معاینه از قلب و یا جنین مورد استفاده قرار میگیرد به این صورت که سونوگرافیست ژل مور استفاده سونوگرافی را روی پوست در قسمت مشخص شده قرارداده و مبدل را بر روی همان قسمت از بدن به حرکت در میآورد تا آن را مورد مشاهده و بررسی قراردهد.

سونوگرافی داخلی چیست :

سونوگرافی داخلی  هنگامیکه پزشک نیاز به بررسی دقیق تری نسبت به غده ی پروستات، رحم و یا تخمدان بیمار داشته باشد تجویز کرده و در این صورت پروب دستگاه را داخل واژن زنان و یا داخل مقعد مردان کرده و مشاهده ی دقنگاه دقیق تری خواهد داشت.

سونوگرافی شکم و دستگاه گوارش چیست :

همانظور که قبلا اشاره نموده ایم سونوگرافی اغلب جهت بررسی اعضا توپر و توخالی دارای مایع به کار می رود که پر کاربردترین آن تشخیص بیماری های کیسه صفرا است. هوا یا گاز داخل اعضاء تو خالی همچون معده با منعکس امواج صوتی مزاحم از انجام سونوگرافی جلوگیری می کند. در واقع در اکثر مواقع به دلیل هوا و یا گاز داخل اعضاء توخالی و انعکاس امواج صوتی موجود که باعث مزاحمت در سونوگرافی میشوند نمیتوان درون معده و روده را در موقعیت عادی مشاهده کرد اما در برخی از بیماری ها با انجام مانورهای خاص می توان تا جدار معده و روده ها را بررسی کرد.

همراه با سونوگرافی می توان ورم کیسه صفرا را به علت جمع شدن و غلیظ شدن صفرا به دلیل سنگ ها و تومورها تشخیص داد و نیز از این روش جهت بررسی کیست های عفونی همچون کیست های هیداتیک، کیست های مادرزادی، آبسه های عفونی و میکروبی کبد، تومورهای کبد و طحال همچنین استفاده می شود.

سونوگرافی های دوران بارداری چیست :

سونوگرافی در دوران بارداری بسیار حائز اهمیت است و اصولا خانم هایی که دوران بارداری نرمالی را دارند باید تا پایان این دوره چهادفعه سونوگرافی را انجام دهند.

  • اولین دوره در ابتدای بارداری
  • دومین دوره در هفته ۱۲
  • دوره سوم در هفته ۱۶ به بعد
  • دوره چهارم در هفته ۳۲

 

چنانچه پزشک مشکلی در سونوگرافی ها تشخیص دهد و یا مثلا خانم باردار مبتلا به فشار خون یا دیابت یا بیماری های دیگر باشد یا احتمال کوچک بودن جنین داده شود و یا بارداری چندقلو باشد، قطعا تعداد دفعات سونوگرافی ها بیشتر میکند ؛ که اصولا احتمال تکرار سونوگرافی در  موارد ذکر شده، اکثراً در اواخر بارداری و نزدیک به پایان بارداری (بین ۲۸ تا ۳۶ هفتگی) به فاصله ۲ تا ۳ هفته می باشد.

سونوگرافی اندوسکوپیک چیست : 

این نوع سونو گرافی اندوسکوپ وسیله ای است برای یررسی فضای داخلی و درون بدن است و برای مشاهده بهتر یک لامپ انتهای آن قراردارد که از طریق دهان داخل معده ، مری، غدد لنفاوی میشوند و از آن جایی که کمی دردناک است به بیماران قرص های ضد درد و یا آرام بخش داده میشود .

سونوگرافی دستگاه ادراری چیست :

در این نوع سونوگرافی اصولا همه ی اجزا و بخشهای دستگاه ادراری که شامل هر دو کلیه، دو میزنای ، مثانه و پیشابراه است قابل بررسی و مشاهده است . ولی باید توجه داشت که  حالب طبیعی معمولا به جهت آنکه قطر بسیار کمی داشته و دو جدار آن به صورت مجازی روی هم خوابیده اند ، در سونوگرافی دیده نمی شوند. سونوگرافی در  بررسی دستگاه ادراری و اجزای آن بسیار پرکاربرد است ازقبیل بزرگ شدن کلیه ها به علت پس زدن ادرار ناشی از انسداد با سنگ یا دیگر توده ها ، بررسی تومورها ، کیست ها و آبسه های کلیه ، بررسی اندازه کلیه در بیمارانی که ‍پیوند کلیه شده اند ، ارزیابی پروستات و مثانه و ... اشاره نمود .

در این سونوگرافی برای بررسی مثانه و مجاورات آن باید مثانه پر باشد . اما مثانه لبریز از ادرار ( به شدت پر ) به علت پس زدن ادرار به حالب ها و سیستم جمع کننده ادرار و لگنچه های کلیه ممکن است منجر به تشخیص اشتباه نیز گردد.

نکته: گاها ضرورت دارد که به عنوان مثال برای بررسی بزرگی پروستات مثانه در دو حالت یعنی هم پر و هم خالی مورد سونوگرافی قرارگیرد.

سونوگرافی قلب و عروق چیست :

 در واقع استفاده در اکوکاردیوگرافی ، که همچنین سونوگرافی قلب هم نامیده میشود برش دو بعدی از قلب به تصویر کشیده می شود و ابزارهای مدرن تصویر سه بعدی نیز تولید می کنند، اکوکاردیوگرام ها سرعت جریان خون و بافت قلب در نقاط خاص را با استفاده از پالس ها یا امواج پیوسته سونوگرافی داپلر ارزیابی می کنند.

متخصصان بهداشت و درمان عملکرد و وضعیت مناطق دریچه قلب، ناهنجاری های بین سمت چپ و راست قلب ، نارسایی دریچه ( نشت خون از دریچه ) ، همچنین درست کار کردن پمپ های قلب برای خارج کردن خون را بهتر ارزیابی می کنند.

سونوگرافی بیضه ها چیست :

بیضه ها ممکن است بنا به دلایلی متعددی تحت سونوگرافی قرار گیرند  مانند واریکوسل ( گشادی و اتساع سیاهرگهای بیضه )، هیدروسل ( آب آوردن کیسه بیضه ) و بیضه های پایین نیامده ( بیضه هایی که پایین نیامده یا به داخل کانال کشاله ران و شکم کشیده شده اند )، ضربه های وارده به بیضه و پیچش بیضه ها و ... اشاره نمود. معمولاً در حین بررسی سونوگرافی واریکوسل از بیمار خواسته میشود تا نفس عمیق کشیده و آن را در سینه حبس کند تا وریدهای بیضه برجسته تر شده و راحتتر تحت بررسی قرار گیرند. به علاوه بیضه ها و کیسه بیضه در حالت ایستاده نیز تحت بررسی قرار میگیرند.

 

 سونوگرافی سینه چیست : 

سونوگرافی از سینه اولین مرحله برای بررسی سینه ها می باشد که بر اساس آن انواع توده های موجود در سینه را مشاهده و بررسی کرد.

متاسفانه در عصر حاضر سرطان پستان شایع ترین سرطان میان زنان جهان است آمارها نشا ن داده اند که حدود یازده تا دوازده درصد احتمال ابتلا به سرطان پستان در زنان وجود دارد. افرادی که مشکوک به سرطان سینه هستند می توانند در مرحله اول با کمک سونوگرافی مورد بررسی قرار گیرند و بیوپسی پستان یکی دیگر از اقدامات لازم در زمان سرطان سینه است که سونوگرافی در انجام آن نقش بسیار مهی را دارد.

سونوگرافی چشم چیست :

سونوگرافی از چشم اصولا میتواند اطلاعات  بسیار دقیق و با ارزشی از کره چشم و فضای پشت چشم و محتویات آن به دست آورد.

برای سونوگرافی چشم به دو روش صورت میگیرد

  • سونوگرافی از روی پلک
  • سونوگرافی مستقیم از روی سطح قرنیه استفاده میشود.

در واقع با سونوگرافی از چشم میتوان به بررسی قطر چشم، وجود تومورهای داخل چشمی و پشت کره چشم، وضعیت عروقی چشم و... دست یافت.

نکاتی که باید برای سونوگرافی از چشم رعایت کرد :

ـ خانمها باید قبل از انجام این سونوگرافی از استفاده از هرگونه مواد آرایشی صورت و خصوصاً پلکها بپرهیزند.

ـ قبل از انجام آزمون، لنزهای تماسی را از چشم خود خارج نمائید.

ـ در حین آزمایش حتی المقدور از پلک زدن بپرهیزید.

سونوگرافی غده تیروئید چیست :

غده تیروئید نیز مانند سایر غدد بدن می تواند دچار تومورهای توپر یا حفرات خالی ( کیست ) شود. معمولاً متخصص غدد مترشحه داخلی پس از معاینات اولیه و احیاناً انجام اسکن رادیو ایزتوپ ، سونوگرافی غده تیروئید را به دو منظور درخواست می کند :

تشخیص تومورهای توپر از کیست ها

تشخیص این مسئله که غده تیروئید فقط در گردن قرار دارد یا اینکه به داخل سینه و پشت جناغ کشیده شده است .

سونوگرافی ارتوپدی چیست :

 غیر از موارد ذکر شده سونوگرافی در بررسی بافت های نرم اندام ها و قسمت های غضروفی همچنین نیز کاربرد دارد. با این نوع سونوگرافی می توان بیماری های ذیل را تشخیص داد :

  • مفصل ران به صورت مادرزادی در رفته باشد.
  • تاندون پشت پا پاره شده باشد.
  • عضلات چرخاننده شانه پاره شده باشند .
  • عضلات درونی دچار خونریزی شده باشند.
  • تومورها و کیست های بافت های نرم
  • منیسک های زانو

سونوگرافی داپلر عروق چیست : 

 سونوگرافی داپلر برای بررسی جریان خون در داخل رگها مورد استفاده قرارمیگیرد . خونی که به دستگاه نزدیک می شود و خونی که از ان دور می شود به ترتیب با رنگ های قرمز و آبی در صفحه نمایشگر قابل دیدن است .  این روش سونوگرافی برای بررسی و تشخیص تنگی های عروقی ، جداسازی از تومورهای بدخیم از خوش خیم ، توده های کم خون از پرخون ، انسداد و گرفتگی عروق اندام در افراد سیگاری و .... استفاده می شود .

ترس و اضطراب در سونوگرافی داپلر :

در هنگام سونوگرافی داپلر با صدای حرکت خون سرخرگی و سیاهرگی که گاهی شبیه صدای جیغ وگریه است همراه می باشد و موجب هراس در بیمار میگردد از این صداها هراس پیدا نکنید  زیرا ترس و اضطراب بی مورد بیمار ممکن است اختلال مختصری در نتایج سونوگرافی داپلر ایجاد نماید.

 

سونوگرافی در بیماریهای زنان چیست :

امروزه سونوگرافی ابزاری ارزشمند در تصویربرداری از رحم، تخمدانها و فضای لگن زنانه به حساب می آید. از جمله بیماریهای قابل بررسی توسط سونوگرافی میتوان به فیبروم و سایر توده های رحم، کیستهای طبیعی و غیرطبیعی تخمدانی که نیاز به پیگیری از طریق متخصص زنان و زایمان دارند، تومورهای تخمدان، عفونتهای لگن و بیماریهای سیستم ادراری اشاره نمود و اما لوله های رحمی که وظیفه انتقال تخمکها را از تخمدانها به رحم بر عهده دارند به جهت آنکه بسیار باریک هستند، در حالت عادی و طبیعی در سونوگرافی دیده نمیشوند.

اکثراً در این موارد سونوگرافی از روی شکم انجام میشود ولی در برخی از موارد که تشخیص آن برعهده متخصصین زنان یا پزشک معالج شما میباشد روش سونوگرافی داخل واژن مفیدتر و دقیقتر است. اگرچه سونوگرافی ارزش زیادی در تشخیص انواع سرطانهای رحم و تخمدان دارد اما تشخیص زودرس سرطانهای دستگاه تناسلی زنان خصوصاً سرطان دهانه رحم تنها با معاینه بالینی و انجام آزمایش سرطان دهانه رحم که نام دیگر آن پاپ اسمیر است امکانپذیر می باشد.

 

نحوه انجام ماموگرافی

ماموگرافی و نحوه انجام ماموگرافی

ماموگرافی و نحوه انجام ماموگرافی معاینه اشعه ایکس پستان است برای تشخیص بیماری سینه در خانم هایی که دچار مشکلات پستان هستند، از جمله توده، درد یا ترشح نوک سینه. این روش امکان تشخیص سرطانهای پستان، تومورهای خوش خیم و کیست را می دهد.

ماموگرافی نمی تواند ثابت کند که یک منطقه غیر طبیعی سرطان است، اما اگر به ظن قابل توجهی از سرطان منجر شود، بافت برای انجام بیوپسی برداشته می شود. ممکن است بافت توسط سوزن یا بیوپسی جراحی باز برداشته شود و تحت میکروسکوپ مورد بررسی قرار گیرد تا مشخص شود آیا این سرطان است یا خیر.

ماموگرافی حدود ۳۰ سال است که مورد استفاده قرار می گیرد و در ۱۵ سال گذشته پیشرفت ها به شدت بهبود بخشیده است. امروزه تجهیزات اختصاصی که فقط برای اشعه X پستان مورد استفاده قرار می گیرند، مطالعاتی را تولید می کنند که از نظر کیفیت بسیار بالا اما با دوز پرتویی کم است. خطرات پرتوها ناچیز در نظر گرفته می شوند.

توسعه فناوری ماموگرافی دیجیتال امکان بهبود تصویربرداری از پستان را فراهم می کند، به ویژه برای زنان کمتر از ۵۰ سال، زنانی که دارای بافت متراکم پستان هستند و زنانی که پیش از یائسگی یا پری منوپوز هستند. ماموگرافی دیجیتال تصاویر الکترونیکی از سینه ها را فراهم می کند که می توانند با استفاده از فناوری رایانه، ذخیره شده در رایانه ها، و حتی به صورت الکترونیکی در مواقعی که دسترسی از راه دور به ماموگرافی لازم باشد، منتقل شوند. روش انجام یک ماموگرافی دیجیتال اساساً به همان روش ماموگرافی استاندارد انجام می شود.

 

انواع مختلف ماموگرافی چیست؟

طبق اعلام موسسه ملی سرطان :

غربالگری ماموگرام

ماموگرافی غربالگری، پرتونگاری از پستان است که برای تشخیص تغییرات پستان در زنانی که علامت یا علائمی از سرطان پستان ندارند، استفاده می شود. معمولاً شامل ۲ اشعه X از هر پستان است. با استفاده از ماموگرافی می توان توموری را که احساس نمی شود تشخیص داد.

 

ماموگرافی تشخیصی

ماموگرافی تشخیصی، پرتونگاری از پستان است که برای تشخیص تغییرات غیرمعمول پستان، مانند توده، درد، ضخامت یا ترشح نوک پستان یا تغییر اندازه یا شکل پستان استفاده می شود. از یک ماموگرافی تشخیصی نیز برای ارزیابی ناهنجاری ها تشخیص داده شده در یک ماموگرافی غربالگری استفاده می شود. این یک ابزار اساسی پزشکی است و فارغ از سن خانم، در تغییرات پستان مناسب است.


پرتونگاری چیست؟

پرتوهای ایکس از پرتوهای انرژی الکترومغناطیسی نامرئی برای تولید تصاویری از بافت های داخلی، استخوان ها و اندام های موجود در فیلم استفاده می کنند. اشعه X استاندارد به دلایل بسیاری از جمله تشخیص تومور یا صدمات استخوانی انجام می شود.

اشعه ایکس با استفاده از اشعه خارجی برای تولید تصاویر از بدن، اندام های آن و سایر ساختارهای داخلی جهت اهداف تشخیصی ساخته می شود. پرتوهای ایکس از درون ساختارهای بدن بر روی صفحات مخصوص درمان ( مانند فیلم دوربین ) عبور می کند و یک تصویر از نوع " منفی " ساخته می شود ( هرچه ساختار آن محکم تر باشد، سفیدتر از آن در فیلم ظاهر می شود ).

سرطان پستان در مردان

  • آیا مردان هم دچار سرطان پستان میشوند؟

بله، مردان هم دچار سرطان پستان میشوند اما نسبت میزان بروز این بیماری در مردان به خانم ها معمولا کمتر از یک به صد میباشد و به طور کلی بیماری نادری محسوب میشود. 

میزان خطر در طول عمر برای مردان عادی ۰٫۱ درصد، در موتاسیون ژن BRCA 1 یک درصد و درموتاسیون ژن BRCA 2 شش درصد میباشد.

 

  • عوامل خطرساز برای سرطان پستان در مردان کدامند؟

به طور کلی عوامل خطرساز برای سرطان پستان در مردان به طور کلی مشابه عوامل خطرساز در خانم ها می باشند.

همچنین میتوان از عوامل ژنتیک و فامیلی، مصرف استروژن، تستوسترون ویا فیناستراید، بیماری هایی مانند ارکیت(عفونت بیضه ها)، چاقی، بی تحرکی، رادیوتراپی و تماس با مواد شیمیایی مانند بنزین را نیز نام برد.

 

  • آیا برای مردان هم غربالگری وجود دارد؟

خیر زیرابه دلیل نادر بودن و شیوع بسیار پایین این بیماری توصیه ای برای غربالگری وجود ندارد.

حتی در مردان با تست ژنیتک مثبت ناقلین موتاسیون ژن( BRCA 1,2) هم توصیه مشخصی برای غربالگری وجود ندارد.

 

  • چه وقتی باید به سرطان پستان در مردان مشکوک شد؟

معمولا در مردان سرطان پستان در سنین بالا رخ میدهد. این بیماری به صورت توده ای سفت و بدون درد بروز می یابد که اغلب پشت ناحیه رنگی مرکزی پستان قرار گرفته است.

 

  • سرطان پستان مردان چگونه تشخیص داده میشود؟

تشخیص این بیماری همانند روشی است که برای خانم ها انجام میگردد یعنی ماموگرافی و نمونه برداری.

 

  • درمان سرطان پستان مردان چگونه است؟

برای درمان این بیماری از همان روشی استفاده می گردد که برای خان ها انجام میشود. روش درمان جراحی که شامل برداشتن کل بافت پستانی و نمونه برداری از غده لنفاوی نگهبان میشود. شیمی درمانی، پرتودرمانی و هورمون درمانی نیز با همان معیارها و به همان روش انجام میشود که در خانمها انجام میشود.

 

  • آیا سرطان پستان مردان نسبت به سرطان پستان در خانم ها خطرناک تر است؟

خیر بلکه در هر مرحله از سرطان پستان میزان خطر در آقایان و خانم ها به یک اندازه است.

 

  • آیا سرطان پستان در مرد میتواند موجب افزایش خطر سرطان پستان در فرزندانش شود؟

سرطان پستان در مرد دلیل کافی برای انجام تست ژنتیک برای او است. در صورت مثبت شدن تست ژنتیک لازم خواهد شد فرزندان وی نیز از این بابت مورد بررسی قرار بگیرند. این موضوع به خصوص در دختران این فرد اهمیت پیدا میکند چرا که در فرزندان پسر حتی با وجود موتاسیون ژنی احتمال بروز سرطان بسیار پایین است اما دختران پرخطر محسوب خواهند شد.

ژنیکوماستی یا بزرگ شدن پستان در مردان

  • ژنیکوماستی یا بزرگ شدن پستان در مردان چیست؟

در واقع به بزرگ شدن بافت پستانی در مردان ژنیکوماستی گفته میشود. در واقع بافت زمینه ای برای تشکیل پستان در مردان هم وجود دارد و در صورت رسیدن محرک های خاصی (مانند هورمون ها) بافت پستانی شروع به رشد می نماید.

 

  • آیا ژنیکوماستی یا بزرگ شدن پستان در مردان میتواند طبیعی باشد؟

در شرایط خاص ژنیکوماستی فیزیولوژیک یعنی ژنیکوماستی که بیماری محسوب نمیگردد:

  • در زمان نوزادی است که به علت تحریک بافت پستانی توسط هومون های جفت ایجاد میشود.
  • در زمان بلوغ که ممکن است در این حالت بافت پستانی به صورت یک طرفه رشد کند.
  • در زمان پیری که سطح هورمون های مردانه افت می نماید.

 

  • چه عواملی میتوانند باعث بروز ژنیکوماستی شوند؟

عوامل زیادی میتوانند زمینه ساز بروز ژنیکوماستی گردند مانند :

  • مصرف الکل و ماریجوانا
  • لیست مفصلی از داروها
  • نارسایی کبدی و کلیوی
  • بیماری های تیروئید
  • بعضی تومورها و بسیاری از بیماری های دیگر در این لیست قرار میگیرند.

 

  • آیا ژنیکوماستی میتواند یک طرفه باشد؟

بله، گاهی ژنیکوماستی یکطرفه است و این حالت به خصوص در ژنیکوماستی فیزیولوژیک که در زمان بلوغ ایجاد میشود شایع است.

 

  • آیا ژنیکوماستی زمینه ساز سرطان است؟

خیرنمیتوان گفت این بیماری زمینه ساز سرطان پستان است، اما بعضی سرطان ها مانند سرطان ریه و سرطان بیضه ممکن است ژنیکوماستی ایجاد کنند و لازم است بیماران از این بابت بررسی شوند. بنابراین ژنیکوماستی نمیتواند خودش علت سرطان باشد بلکه ممکن است نتیجه سرطان باشد.

 

  • ژنیکوماستی چگونه تشخیص داده میشود؟

ژنیکوماستی معمولا با معاینه توسط پزشک تشخیص داده میشود، در زمان هایی که بافت پستانی حداقل به اندازه دو سانتی متر لمس گردد .در شرایطی که شکی در این رابطه وجود داشته باشد و یا مشکوک به سرطان پستان باشیم از روشهای تصویربرداری مانند ماموگرافی و سونوگرافی استفاده میشود. از MRI برای تشخیص مشکلات پستان مردان استفاده نمیشود.

 

  • آیا نیاز به نمونه برداری است؟

زمانی که شک به احتمال توده سرطانی مطرح باشدنمونه برداری لازم میشود، اما معمولا برای تشخیص ژنیکوماستی نیازی به نمونه برداری نیست.

 

  • چه بررسی هایی باید برای فردی که دچار ژنیکوماستی است انجام شود؟

به غیر از شرح حال بیمار و معاینه دقیق، آزمایش خون از نظر وضعیت هورمون های تیرویید و هومونهای جنسی و کارکرد کلیه و کبد و گاهی سونوگرافی از بیضه ها ضروری است.

 

  • آیا ژنیکوماستی با صبر کردن بهتر میشود؟

زمانی که ژنیکوماستی وقتی تازه ایجاد شده باشد معمولا با برطرف شدن عامل زمینه ای آن، اغلب به تدریج پسرفت می کند اما وقتی طول کشیده باشد(بیش از یک سال) بعید به نظر میرسد که پسرفت کند. در ژنیکوماستی فیزیولوِژیک و در مواردی که علت ژنیکوماستی شناخته شده و درمان شود، معمولا بیمار به مدت چند ماه تحت نظر گرفته میشود و ممکن است در این فاصله ژنیکوماستی بهبود یابد.

 

  • آیا دارویی برای درمان ژنیکوماستی وجود دارد؟

در این رابطه از تاموکسی فن استفاده شده و تا حدودی موثر گزارش شده است. این دارو به خصوص در ژنیکوماستی های دردناک برای کنترل درد با نتایج خوبی همراه بوده است.

 

  • آیا ژنیکوماستی همیشه نیاز به درمان دارد؟

تشخیص علت ایجاد ژنیکوماستی لازم است چرا که میتواند علامت بیماری مهمتری باشد. اما درمان ژنیکوماستی به خودی خود ضرورت نداشته و فقط وقتی درد ایجاد کند و یا بیمار از شکل ظاهری آن ناراضی باشد انجام میشود. بیماری که با ژنیکوماستی خود مشکلی ندارد اگر در بررسی ها هم مشکلی نداشته باشد نیاز به درمان نخواهد داشت.

 

  • بیمار ژنیکوماستی اگر درمان نشود آیا نیاز به پیگیری دارد؟

به طور کلی از آنجا که ژنیکوماستی موجب افزایش خطر سرطان پستان نمی شود، پیگیری این بیماری ضرورتی ندارد.

 

  • آیا لازم است ژنیکوماستی جراحی شود؟

در شرایطی که ژنیکوماستی دردناک باشد و یا بیمار از ظاهر آن ناراضی باشد نیاز به درمان خواهد داشت که بهترین درمان این بیماری جراحی است. اما بسیاری از بیماران نیاز به درمان نخواهند داشت.

 

  • روش های جراحی ژنیکوماستی کدامند؟

روش های معمول جراحی برداشتن بافت پستانی از زیر پوست و لیپوساکشن می باشند.